गंगा जल खराब क्यों नहीं होता? (Why does Ganga water not spoil?)

गंगा जल खराब क्यों नहीं होता?
गंगा जल खराब क्यों नहीं होता?
अमेरिका में एक लीटर गंगाजल 250 डालर में क्यों मिलता है।
सर्दी के मौसम में कई बार छोटी बेटी को खांसी की शिकायत हुई और कई प्रकार के सिरप से ठीक ही नहीं हुई। इसी दौरान एक दिन घर ज्येष्ठ जी का आना हुआ और वे गोमुख से गंगाजल की एक कैन भरकर लाए। थोड़े पोंगे पंडित टाइप हैं, तो बोले जब डाक्टर से खांसी ठीक नहीं होती तो तब गंगाजल पिलाना चाहिए।
मैंने बेटी से कहलवाया, ताउ जी को कहो कि गंगाजल तो मरते हुए व्यक्ति के मुंह में डाला जाता है, हमने तो ऐसा सुना है तो बोले, नहीं कई रोगों का भी इलाज है। बेटी को पता नहीं क्या पढाया वह जिद करने लगी कि गंगा जल ही पिउंगी, सो दिन में उसे तीन बार दो-दो चम्मच गंगाजल पिला दिया और तीन din में उसकी खांसी ठीक हो गई। यह हमारा अनुभव है, हम इसे गंगाजल का चमत्कार नहीं मानते, उसके औषधीय गुणों का प्रमाण मानते हैं।
कई इतिहासकार बताते हैं कि सम्राट अकबर स्वयं तो गंगा जल का सेवन करते ही थे, मेहमानों को भी गंगा जल पिलाते थे।
इतिहासकार लिखते हैं कि अंग्रेज जब कलकत्ता से वापस इंग्लैंड जाते थे, तो पीने के लिए जहाज में गंगा का पानी ले जाते थे, क्योंकि वह सड़ता नहीं था। इसके विपरीत अंग्रेज जो पानी अपने देश से लाते थे वह रास्ते में ही सड़ जाता था।
करीब सवा सौ साल पहले आगरा में तैनात ब्रिटिश डाक्टर एमई हॉकिन ने वैज्ञानिक परीक्षण से सिद्ध किया था कि हैजे का बैक्टीरिया गंगा के पानी में डालने पर कुछ ही देर में मर गया।
दिलचस्प ये है कि इस समय भी वैज्ञानिक पाते हैं कि गंगा में बैक्टीरिया को मारने की क्षमता है। लखनऊ के नेशनल बोटैनिकल रिसर्च इंस्टीट्यूट एनबीआरआई के निदेशक डॉक्टर चंद्र शेखर नौटियाल ने एक अनुसंधान में प्रमाणित किया है कि गंगा के पानी में बीमारी पैदा करने वाले ई कोलाई बैक्टीरिया को मारने की क्षमता बरकरार है। डॉ नौटियाल का इस विषय में कहना है कि गंगा जल में यह शक्ति गंगोत्री और हिमालय से आती है। गंगा जब हिमालय से आती है तो कई तरह की मिट्टी, कई तरह के खनिज, कई तरह की जड़ी बूटियों से मिलती मिलाती है। कुल मिलाकर कुछ ऐसा मिश्रण बनता जिसे हम अभी नहीं समझ पाए हैं।
डॉक्टर नौटियाल ने परीक्षण के लिए तीन तरह का गंगा जल लिया था। उन्होंने तीनों तरह के गंगा जल में ई-कोलाई बैक्टीरिया डाला। नौटियाल ने पाया कि ताजे गंगा पानी में बैक्टीरिया तीन दिन जीवित रहा, आठ दिन पुराने पानी में एक एक हफ्ते और सोलह साल पुराने पानी में 15 दिन। यानी तीनों तरह के गंगा जल में ई कोलाई बैक्टीरिया जीवित नहीं रह पाया।
वैज्ञानिक कहते हैं कि गंगा के पानी में बैक्टीरिया को खाने वाले बैक्टीरियोफाज वायरस होते हैं। ये वायरस बैक्टीरिया की तादाद बढ़ते ही सक्रिय होते हैं और बैक्टीरिया को मारने के बाद फिर छिप जाते हैं।
मगर सबसे महत्वपूर्ण सवाल इस बात की पहचान करना है कि गंगा के पानी में रोगाणुओं को मारने की यह अद्भुत क्षमता कहाँ से आती है?
दूसरी ओर एक लंबे अरसे से गंगा पर शोध करने वाले आईआईटी रुड़की में पर्यावरण विज्ञान के रिटायर्ड प्रोफेसर देवेंद्र स्वरुप भार्गव का कहना है कि गंगा को साफ रखने वाला यह तत्व गंगा की तलहटी में ही सब जगह मौजूद है। डाक्टर भार्गव कहते हैं कि गंगा के पानी में वातावरण से आक्सीजन सोखने की अद्भुत क्षमता है। भार्गव का कहना है कि दूसरी नदियों के मुकाबले गंगा में सड़ने वाली गंदगी को हजम करने की क्षमता 15 से 20 गुना ज्यादा है।
गंगा माता इसलिए है कि गंगाजल अमृत है ।🙏🕉🚩

Why does Ganga water not spoil?

Why a liter of Ganga water is available in the US for $ 250.
Many times during the winter season, the younger daughter complained of cough and did not recover from many types of syrup. Meanwhile, one day Jyeshtha came home and brought a can of Ganga water from Gomukh. Some ponges are pandit type, so when the doctor does not cure cough, then Ganga water should be fed.
I told the daughter, tell Tau ji that Ganga water is put in the mouth of a dying person, if we have heard this, then we have said that, there is also a cure for many diseases. The daughter does not know what she taught, she insisted that Ganga will drink water, so she gave him two spoons of Ganga water three times a day and her cough cured in three din. This is our experience, we do not consider it to be a miracle of Ganga water, but a proof of its medicinal properties.
Many historians tell that Emperor Akbar himself used to consume Ganga water, and also used to give Ganga water to the guests.
Historians write that when the British went back to England from Calcutta, they used to carry the Ganges water for drinking, because it did not rot. In contrast, the water that the British brought from their country used to rot on the way.
About a hundred hundred years ago, the British doctor ME Hawkin, posted in Agra, proved through scientific tests that cholera bacteria died in a short time after being put into the Ganges water.
It is interesting that even at this time scientists find that Ganga has the ability to kill bacteria. Dr. Chandra Shekhar Nautiyal, director of the National Botanical Research Institute NBRI of Lucknow, has certified in a research that the Ganges water has the potential to kill the disease-causing E. coli bacteria. Dr. Nautiyal says in this subject that this power in the Ganges water comes from Gangotri and Himalaya. When the Ganges comes from the Himalayas, it mixes many types of soil, many minerals, many kinds of herbs. Altogether there would have been some mixture that we have not yet understood.
Doctor Nautiyal had burnt three types of Ganges for testing. They added E-coli bacteria to all three types of Ganga water. Nautiyal found that bacteria survived for three days in fresh Ganges water, one a week in eight-day-old water, and 15 days in sixteen-year-old water. That is, E. coli bacteria could not survive in all three types of Ganges water.
Scientists say that the bacteria that feed the bacteria in the Ganges water are viruses. These viruses become active as the number of bacteria grow and hide after killing the bacteria.
But the most important question is to identify where does this amazing ability to kill microbes in the Ganges water come from?
On the other hand, Devendra Swaroop Bhargava, a retired professor of environmental science at IIT Roorkee, who has done research on the Ganga for a long time, says that this element that keeps the Ganges clean is present everywhere in the Gangetic foothills. Dr. Bhargava says that the Ganges water has an amazing ability to absorb oxygen from the atmosphere. Bhargava says that the Ganga has a capacity to digest the rotting dirt in the Ganges 15 to 20 times more than other rivers.
Ganga Mata is because Ganges water is nectar.

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